New views of 4724 California before Design Review tomorrow

November 7, 2012 at 1:59 pm | In Development, West Seattle news | 19 Comments

(Street-level view of 4724 California, along its namesake street)
Two major Junction-area developments go back to the Southwest Design Review Board tomorrow night, as first reported here last month. Last week, we showed you key points from the “packet” available online for 4755 Fauntleroy Way SW, which will have its second round of Early Design Guidance tomorrow. Now, we have new renderings for the project whose review will start the night, 4724 California (also known as the “ex-Petco” building). We talked about it with project rep Rob O’Dea, who says that while there’s a packet online for this project too, architects were still working on updates and what’s shown online may not reflect everything you see tomorrow night. It includes two views of the “passthrough” along the building’s north side – this one from California, looking toward the alley, with the apartment building’s entrance to the right:

Toward the right side of the rendering, the project’s lobby no longer will have a “grand staircase” to the second floor – access to the live-work units up there will be more utilitarian; the staircase would have taken lobby space out of commission -. Meantime, here’s the passthrough looking from the alley toward California:

O’Dea says the project team has continued to work on suggestions from community members, in conversations since the first Design Review meeting as well as since. There’s one “departure” – digression from what’s allowed by zoning – they plan to ask for. It would enable the project to have a “staging zone” for moving trucks fully enclosed on the lower level, with an entry off the alley, so that moving trucks wouldn’t block the alley. That would not, he says, enable the sort of curved parking-garage entry that was suggested at the first meeting – a straight-on parking-garage entry, which is the type that Mural has right across the alley, would be required, to facilitate the staging area and a utility zone between it and the garage entry. Also to be described/shown tomorrow night, proposed materials for the project, including some, O’Dea says, that are more expensive than originally envisioned, since the owners plan to hold this building for the long term.

Whether you have something to say about this project, about 4755 Fauntleroy Way, or about both, public comment is welcomed at tomorrow’s meeting, which starts with the 4724 California review at 6:30, moving to 4755 Fauntleroy Way at 8 pm. The meeting location is upstairs at the Senior Center of West Seattle, California/Oregon.

19 Comments

  1. Looks just like ballard.

    Comment by boy — 3:08 pm November 7, 2012 #

  2. I’ll just put the typically WS response.

    “This is horrible! Why are they turning our quaint little town into Bellevue or Ballard?!? I’ve lived here for 30 years and I hate progress! Bring back Godfather’s and Skippers! Why can’t Seattle stay like it was in 1978 forever?”

    You’re welcome

    Comment by DW — 4:17 pm November 7, 2012 #

  3. I’m all for change, but to force these hard edged modern designs into a community who obviously values the quaint authentic aesthetics is like performing development lobotomy.

    Bland, generic, hard, unimaginative, boring

    Comment by Justme — 4:37 pm November 7, 2012 #

  4. Justme, there are other changes I didn’t get into because time was running short and I needed to get this out before it was a moot point – including windows wrapping around the northwest and southwest corners of the residential space – not reflected in these renderings but will be tomorrow night.

    Comment by WSB — 5:03 pm November 7, 2012 #

  5. I like it!

    Comment by J — 5:18 pm November 7, 2012 #

  6. Thanks DW!! Saved me some typing.

    Comment by timh2o — 5:28 pm November 7, 2012 #

  7. I like it too.

    Comment by West Seattle since 1979 — 6:12 pm November 7, 2012 #

  8. Seriously you think this window and tin, box fits into the historical architecture of West Seattle! This design is something that belongs in the U-district not West Seattle, they only thing that makes sense are the awnings for rainy day shopping. Please use a more creative architect firm!

    Comment by SillyGoose — 6:29 pm November 7, 2012 #

  9. Dw… Thank you!!! I couldn’t agree more. It’s like victimizing our very own community. Unbelievable.

    Comment by Kathi — 7:02 pm November 7, 2012 #

  10. Thanks DW. Maybe some change is good? . But this Ugly.

    Comment by denbol — 7:12 pm November 7, 2012 #

  11. I like this project!!! Compared to the other MASS – overbearing projects that are in the pipeline this one showcases boutique residential and boutique business which I think works for our junction.

    Take note neighbors: As the WSB has told us over and over again The West Seattle Junction was rezoned to this high-rise zoning over 10years ago by the Seattle City Council and the Mayor.

    We are an Urban Village rezoned for high density growth.

    All of these projects are reviewed by a volunteer representative board of architects and planners called: SW Design Review board to ensure they are the best and most appropriate and within design guidelines for our community; empowered with final approval for these projects.

    Reality is maxing out the zoning is a priority for most developers .

    The Wolff company has done a nice job of working with the community and listening to feedback on ways to soften the massing and create a better experience at street level for shopping and small cafe’s or bistro restaurants. I say BRAVO!

    Exploding growth is our reality. Work with the Design Review Board to empower them to listen to our community and embrace our comments.

    If you don’t like the zoning – start legislation to rezone!!

    Comment by jetcitygirl — 10:58 pm November 7, 2012 #

  12. Density is great for the Junction-they seem to be nice folks and it will be an imporvement. The only concern with this project is the developer, in that they are new to the multi-family arena and have never completed their own mf mixed use project before.

    Comment by WSide — 9:19 am November 8, 2012 #

  13. I like it, but wish it was more brick on the front. This is the Junction…it should be thoughtfully reconstructed!

    Does anyone have the SW Design Review board contact info?

    Comment by Michelle — 10:58 am November 8, 2012 #

  14. I agree with Michelle, whatever happened to using aesthetically pleasing facades such as brick/stone or even having a Pacific Northwest Lodge essence. The residential buildings that have come up recently are hideous in their sheet metal wrapping. Hopefully this will have some sort of covered walk way as I don’t see very many of those around. There seems to be something wrong with the city planners/design boards in this area that can’t get it through their head that it rains about 9 months out of the year. To not provide covered bus stops or in corridors such as these is a huge deterrent. If West Seattle had an aesthetically pleasing junction which provided a unique set of shopping and eating establishments I wouldn’t mind spending more time and money in such a place; And I don’t mean skippers/godfathers and Macy’s! YUCK! give me originallity or you don’t get my money. Design and originallity are the components that get people to leave their comfortable homes and come to your restaurants and shops to spend not only their money but their precious time. The city and the developer should be willing to put time, effort and money into providing an aesthetically pleasing, walkable experience so that we don’t decide to wait to spend our time and money elsewhere.

    Comment by Maria — 12:31 pm November 8, 2012 #

  15. Maria – the materials will all be at tonight’s meeting for 4724 California (the other one is too soon for materials). There is some ceramic, some masonry I believe … but I can’t find my full notes from the most recent conversation, sorry. Should be detailed in the packet.

    Comment by WSB — 1:07 pm November 8, 2012 #

  16. pay at curb parking is going to come next. ;)

    Comment by Justme — 1:38 pm November 8, 2012 #

  17. I understand it is cheaper to create these buildings with sheet metal/hardy board/etc…but how about doing the California Ave. front in all brick and stone? It might seem tedious, but this is the Junction. Can’t we change the zoning to reflect the heritage?

    Look at how nice the front of Elliott Bay looks now that they’ve redone the facade! We need this to be the norm!

    Any info on the SW Design Review board?

    Comment by Michelle — 3:25 pm November 9, 2012 #

  18. Hi – I posted a short report on both results last night – this one passed out of Design Review, the other one passed out of Early Design Guidance. Long version, I’m tweaking now, hoping to publish within a few hours.

    Comment by WSB — 4:19 pm November 9, 2012 #

  19. I like this one. We need more residents on the sidewalks, and walking around at night. I’m really looking forward to the added energy from more people in the Alaska Junction core. It’ll keep our awesome local shops in biz, too.

    I do agree with Michelle that long-lasting and classic materials such as brick or stone on the lower facade would be nice. Expensive, yes, but it will look good forever.

    Comment by Justin — 7:22 am November 11, 2012 #

Sorry, comment time is over.

All contents copyright 2014, A Drink of Water and a Story Interactive. Here's how to contact us.
Header image by Nick Adams. ABSOLUTELY NO WSB PHOTO REUSE WITHOUT SITE OWNERS' PERMISSION.
Entries and comments feeds. ^Top^